Home » Blog » Bewustwording » Emoties als wegwijzer
Emoties als wegwijzer

Emoties als wegwijzer

door | 7 okt, 2020 | Bewustwording

 

De emoties lopen hoog op tegenwoordig, zeker die emoties die horen bij stress over de toekomst. Dat zijn emoties waar we behoorlijk last van kunnen hebben en die een aanslag doen op je immuunsysteem. Toen iemand mij vroeg naar mijn scriptie die ik twee jaar geleden  dacht ik, die moest ik maar eens op mijn website zetten.

Deze scriptie is de uitwerking van een praktijkopdracht voor mijn opleiding natuurgeneeskunde en heeft de titel ‘Emoties als wegwijzer’. De scriptie gaat over de innerlijke wijsheid die je ontdekt wanneer je je emoties serieus neemt. Hoe fijn is het als je daar weer de beschikking over krijgt! Emoties kunnen bovendien het zelfgenezend vermogen ondersteunen of juist belasten als je ze onderdrukt. Hoe dat werkt kun je lezen in mijn scriptie.

Scriptie – emoties als wegwijzer

Hoe gevoelens ons DNA bespelen

Gisteravond mocht ik via de RBCZ een webinar bijwonen gegeven door Pierre Capel, emeritius hoogleraar immunologie, met de volgende titel ‘Het emotionele DNA: hoe gevoelens ons DNA bespelen’.  Geen toevallig onderwerp in deze bijzondere tijd. Emoties sturen namelijk ons DNA aan, vertelde hij.  Genen zetten bepaalde lichaamsfuncties aan of uit. We kunnen ons DNA niet veranderen maar wel het gebruik ervan. Wat bedoelde hij daarmee?

Er wordt altijd gedacht dat als je maar positief denkt het wel goed komt met je. Echter je gedachten doen niets, emoties wel, zo blijkt. Zij kunnen genetische informatie aan- of uitzetten. Emoties zijn geen vage mist. Het zijn neurale netwerken met biochemische functies. Zij bepalen welke hormonen en neurotransmitters aan het werk gaan. Hormonen en neurotransmitters brengen boodschappen over vanuit de hersenen naar de rest van het lichaam en zorgen daardoor dat het lichaam weet hoe te reageren in bepaalde omstandigheden in de buitenwereld. Zo kent iedereen wel de adrenaline die vrijkomt bij woede of angst, zodat je jezelf snel kunt redden en de oxytocine als knuffelhormoon. Het werkt als een balancerend systeem. Als het nodig is worden bepaalde boodschappersstoffen afgegeven en als het niet meer nodig is worden die bepaalde boodschapperstoffen verminderd en andere boodschappersstoffen worden gestuurd, net zolang totdat het systeem weer in balans is.

Emoties zijn er bij de gratie van interactie. Is er geen interactie dan zijn er geen gevoelens. Ken je iemand niet, voel je er niets bij. Leer je iemand kennen dan zijn er ineens wel gevoelens. Daar komt een enorme kracht uit voort. Positieve kracht is liefde. Negatieve kracht is bijvoorbeeld haat of angst.

Op dit moment worden wij als individu en als groep geconfronteerd met enorme angst. Dat heeft enorme kracht. Niet omdat we al ziek zijn, maar omdat wij in interactie zijn met ‘dodelijkheid’ die niet bestaat.

Je kunt ook iets positiefs creëren: emergentie – samen kun je meer dan alleen. Een voorbeeld: een individuele vogel kan niet zwermen en is kwetsbaar voor roofvogels. Wanneer individuele vogels te samen een zwerm vormen dan geeft de zwerm een enorme kracht van veiligheid: een emergente kracht. Psyche en soma oftewel geest en lichaam zorgen voor emergente krachten tussen liefde en angst. Probeer angst maar eens weg te denken. Dat zal niet gaan! Als je de emotie bij een bepaalde ervaring transformeert verdwijnt de angst wél.

Wetenschap ondersteunt natuurgeneeskundige benadering

Veel is niet meetbaar in het leven, zoals emoties, maar die emoties sturen wel de genen aan. Je kunt emoties wel ervaren, ze zijn zeker reëel, maar ze zijn niet meetbaar en niet materieel. In de medische cultuur moet alles gemeten/gewogen en geprotocolleerd worden, voorspelbaar zijn. Het gevolg is dat er in onze materiële denkwereld geen plaats is voor gevoelens. Psyche en soma zijn uit elkaar gerafeld en gezien als twee aparte ‘dingen’. De werkelijkheid ligt echter anders. We weten nu dat psyche en soma emergente krachten zijn, samen vele malen krachtiger dan alleen. Er is dus een onterechte scheiding tussen lichaam en geest. Beter is om lichaam en geest als één te zien, aangezien ze elkaar verzwakken c.q. versterken.

Zó leuk om te horen dat dit wetenschappelijk allemaal is onderbouwd, terwijl de natuurgeneeskunde daar al duizenden jaren mee werkt. Jammer dat het nog niet de erkenning krijgt die het verdient.

Waarom is dit belangrijk om te weten?

Iedere waarneming gaat via geheugen: het zoekt, heb ik dat al eerder gezien, hoe moet ik reageren. Wordt ik er blij van of juist niet? We plakken een waarde-beoordeling op de ervaring. Vervolgens stuurt de hypofyse in de hersenen (waar de hormonen aangemaakt worden), hormonen aan die horen bij het positieve of negatieve gevoel.

Wanneer we voortdurend onder stress staan, staan we dus onder invloed van enorme krachten. Ons lichaam reageert met stresshormonen. Normaalgesproken komen we weer tot rust en komt het systeem weer in balans. Maar wat als we constant in stress zijn? Druk, druk, druk?

Dan raakt de balans verstoord en volgt er een ingewikkeld proces van ontstekingsreacties, niet veroorzaakt door een virus maar door stress. Het immuunsysteem draait overuren en raakt verzwakt. Je wordt gevoeliger voor bedreigingen van buitenaf zoals een virus. Deze ontstekingsreacties zijn er al vóórdat ze via de CRP waarden in het bloed te meten zijn. We noemen ze dan laaggradige ontstekingen. Laaggradige ontstekingen uiten zich in vage klachten, zowel lichamelijk als geestelijk, en kunnen uitgroeien tot serieuze chronische ziekten.

Het gevolg is dat we bij de huisarts met allerlei vage klachten komen: hartkloppingen, pijn op de borst en ademhalingsklachten. Je zou dan denken: hartklachten. De cardioloog kan echter niks vinden. Daar wordt je niet geruster op natuurlijk. Nu je bovenstaande weet begrijp je dat emoties een flinke lepel in de pap hebben. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen: door je emoties serieus te nemen!

En wij leven nog lang en gelukkig

Juist in deze tijden is het belangrijk om de balans te bewaren of te herstellen. Door gevoelens te harmoniseren komt er een ongelooflijke kracht vrij die ten gunste werkt van je immuunsysteem en je vitaal, gezond en gelukkig laten zijn. Daar zijn verschillende methoden voor: meditatie, yoga, in de natuur verblijven, iets leuks doen, veel knuffelen, fijne sociale contacten, voldoende bewegen. Positieve ervaringen en rust hebben namelijk een positief effect op je gezondheid en wel een zeer krachtige. Je kunt het niet meten maar het is er wel: ware geneeskunst. Wanneer het met deze methoden niet lukt kun je altijd nog hulp inroepen van: een natuurgeneeskundige natuurlijk! De natuurgeneeskundige benadering leert jou alles over jezelf, leert je negatieve emoties te transformeren naar positieve. Dát ondersteunt je zelfgenezend vermogen. Doel is dat je niet meer terug hoeft te komen. Dat scheelt op termijn een hoop in onze portemonnaie: er zijn vele soorten medicijnen en doktersbezoeken minder nodig. Toch gaat het uiteindelijk om het allerbelangrijkste: ‘en jij leeft nog lang en gelukkig’.

 

 

 

Over Sylvia

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Het is mijn missie jou te begeleiden naar een goede gezondheid zodat jij je leven weer kunt gaan leven in plaats van lijden.

Gerelateerde artikelen

Wat als antibiotica niet meer helpt?

Wat als antibiotica niet meer helpt?

De WHO meldt dat we afstevenen op antibioticaresistentie. Veel ziektes zullen dan weer dodelijk worden, want antibiotica helpen dan niet meer. Daarom is preventie en kennis over jou als natuurlijk wezen zo belangrijk. Lees meer in dit blog.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sylvia Peters Rit

Sylvia Peters Rit

Praktijk Natuurgeneeskunde & Bewustwording

I will be back soon

Sylvia Peters Rit
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?
Start Chat met Sylvia:
chat
Tweet
Share
Share
Pin