Hoe belangrijk voeding is voor de gezondheid bewijst het Ketogeen Dieet. Hoe meer ik ervan af weet, hoe enthousiaster ik word. Vandaar dat ik dit ‘dieet’ vanaf februari 2024 aanbied als therapie. Ik ben nu nog in opleiding, maar je kunt wel al bij mij terecht.

Wat onderscheidt het ketogeen dieet van andere diëten?

Heel populair is het koolhydraatarme dieet, waarbij minder koolhydraten dan gewoonlijk wordt gegeten. Dat brengt al veel gezondheidswinst.
Het ketogeen dieet is zeer beperkt in koolhydraten en gematigd in eiwitten, en leidt tot verhoogde productie van ketonen tot een niveau dat fysiologische of voedingsketose wordt genoemd. Ketonen zijn afvalstoffen die vrijkomen als je lichaam vet verbrandt om energie te maken. Kort gezegd betekent dit dat het lichaam in voedingsketose overschakelt van verbranding van glucose (uit koolhydraten) naar vetverbranding. De hoeveelheid koolhydraten en eiwitten die een persoon kan eten en toch in voedingsketose kan blijven hangt af van een aantal factoren, vooral de mate van insulineresistentie speelt een grote rol.

Eigenlijk is het geen dieet maar een leefstijl dat ten goede komt aan de algehele gezondheid en vitaliteit. Je gaat terug naar je oorspronkelijke gezonde staat van Zijn.

Waarom een ketogeen dieet

Het dieet is vooral bekend als methode om gewicht te verliezen. Wat minder bekend is, is het zeer positieve resultaat op je algehele gezondheid. In de medische wereld, al sinds de 19e eeuw, is het succesvol ingezet bij het omkeren van suikerziekte en epilepsie. Door de introductie van bepaalde medicijnen raakte het in het verdomhoekje. De laatste 15 jaar is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten op insulineresistentie, obesitas, het metabool syndroom en neurologische aandoeningen zoals Alzheimer. De resultaten zijn zeer bemoedigend. Echter professionele begeleiding is daarbij wel een must. Vandaar dat ik daar een speciale opleiding voor heb gedaan. Daarover later meer.

Het ketogeen dieet zorgt voor een reset van een verstoorde (cel)stofwisseling. Wanneer we het lichaam teveel belasten en te weinig ondersteunen ontstaat er een disbalans waardoor het lichaam moeite krijgt met af- en aanvoeren van energie. Energie die nodig is om te kunnen leven.

Natuurlijke toestand

Oorspronkelijk, toen wij nog jagers en verzamelaars waren, zijn wij geprogrammeerd op vetverbranding voor het maken van energie. In tijden van tekorten zoals in de winterperiode kon de vetvoorraad aangesproken worden, opgebouwd in tijden van overvloed zoals zomer en herfst. Zo overleefden we periodes van tekorten. Een ingenieus systeem, dat lichaam van ons hé. Maar….. met ons Westerse eetpatroon en leefstijl met teveel koolhydraten (blijkt) en te weinig beweging wordt het teveel aan koolhydraten omgezet in vet dat niet meer verbrand wordt. Het gevolg is overgewicht, ontregeling van onze (cel) stofwisseling en daardoor het ontstaan van chronische ziekten. Het aantal chronisch zieken stijgt en de gemiddelde leeftijd waarop de chronische ziekten zich ontwikkelen is op steeds jongere leeftijd. Dat is alarmerend! Dan doen we toch iets verkeerd met zijn allen.

Een ketogeen dieet leidt tot dalende afgifte van insuline en beperkte glucosebeshikbaarheid door strikte beperking van koolhydraten. Het lichaam produceert dan ketonen. De verhoging van ketonen is, zoals je nu zult begrijpen, een heel natuurlijke toestand, waarin we met ons Westerse eetpatroon en leefstijl niet meer zo maar geraken.

Gezien de wetenschappelijke onderbouwing van dit dieet denk ik dat het goed is om je daar eens in te verdiepen, vooral als je al chronisch ziek bent. Het ketogeen dieet zorgt voor vergaande hervorming van vele fysiologische systemen. Nogmaals, dan wel onder begeleiding van een keto-professional zoals ik straks. Daarvoor is samenwerking met behandelaren nodig.

Wat levert het ketogeen dieet je uiteindelijk op

  • Je wordt bewuster van wat je lichaam nodig heeft en blijft gemakkelijker op gewicht
  • Je voelt je gezonder dan ooit tevoren
  • Je hebt weer volop energie
  • Je komt ‘moeiteloos’ op gewicht en behoud het met gemak
  • Geen stress en uitzoekerij wat wel of niet ‘mag’
  • Klachten en aandoeningen verminderen en sommige zijn zelfs volledig verdwenen
  • Mogelijk vermindering van medicatie
  • Er is weer energie je zelfgenezende vermogen te ondersteunen bijvoorbeeld je immuunsysteem als je een keer een virusje oploopt
  • Ontdekking dat gezond ook erg lekker is, je wilt niet meer terug naar je vroegere dieet

Hoe gaat het in zijn werk?

Je doorloopt 4 fases, waarbij de Keto Leefstijl Lijsten je ondersteunen. Neem alvast een kijkje of download ze: Keto Leefstijl Lijsten.

Fase 1: Inventarisatie van de huidige stand van zaken

Fase 1 geeft je een duidelijk beeld van jouw voeding en gezondheid. Het laat zien welke elementen van jouw leefstijl bijdragen aan je gewicht en eventuele gezondheidsproblemen. Je gaat alvast aan het werk maar je past je voeding nog niet aan. Deze fase duurt maximaal 1 week.

Fase 2: een goede voorbereiding is het halve werk

Fase 2 Is een voorbereiding op de transformatie die voor de deur staat zonder vervelende bijverschijnselen. Je went aan een leven zonder gluten, suiker en bewerkte koolhydraten. Je komt in de juiste mindset. Je start hiermee met herstellen van je darmen, eet volwaardige voeding, ontwikkelt goede gewoontes. Je wordt klaargestoomd voor de volgende fase. Deze fase duurt maximaal 3 maanden.

Fase 3: de transformatie fase

In fase 3 komt het erop aan. Je verliest in deze fase het meeste gewicht en je wint veel energie. Je gezondheid zal snel verbeteren. Deze fase is in feite het ketogeen dieet. Hoe lang deze fase duurt is afhankelijk van de gestelde doelen, de situatie van waaruit je bent vertrokken en de reactie van je lichaam.

Fase 4: houden wat je hebt bereikt

Het is eigenlijk geen fase, maar de rest van je leven. De eerste 3 fases hebben een grote impact gehad op je gezondheid, je gewicht en je energie. Dit wil je natuurlijk vasthouden voor een gezond en energiek leven.

Is een ketogeen dieet gevaarlijk?

In de media kan het voorkomen dat er gewaarschuwd wordt voor dit dieet. Dat komt omdat men niet goed weet waar men precies over praat.
Het zelfstandig volgen van een ketogeen dieet door gezonde mensen is geen enkel probleem. Het lichaam beschikt over een ingebouwd- veiligheidsmechanisme.
Wanneer je al chronisch ziek bent en/of als je medicatie gebruikt is het wel zaak om het dieet te volgen met een keto-professional in samenwerking met de behandelaar die de medicatie heeft voorgeschreven. Niet omdat het dieet gevaarlijk is, maar omdat het lichaam reageert op de veranderingen. Om gezondheidswinst te behalen moet je dan weten wat er aan de hand is en daar op in kunnen spelen. Het kan ook zijn dat je in de loop van de tijd minder medicatie nodig hebt en (nog meer) last krijgt van de bijwerkingen. Het kan dus zijn dat je medicatie aangepast mag worden. Dat doet een keto-professional niet, dat kan alleen een arts.

Elke persoon is anders, daarom is het ook een persoonlijk voedingsplan waar je wetenschappelijk bewezen gezondheidswinst mee kunt halen als je het goed aanpakt. Hier kun je wetenschappelijk artikelen vinden: Wetenschappelijke artikelen ketogeen dieet

Ik ben gezond. Hoe kan ik zelf beginnen?

Je kunt zelf beginnen door het volgen van het online Keto Leefstijl Programma  bij het Ketogeen Instituut waar ik mee samenwerk.
Je gaat dan zelfstandig door de 4 fases van een online lesprogramma met video’s, achtergrond informatie, opdrachten, tips en handige werkbladen. Je houdt een jaar lang toegang.
Mocht je bij nader inzien behoefte hebben aan persoonlijke begeleiding dan kun je natuurlijk altijd contact met mij opnemen. Klik hier: Contact

Klik hier voor meer informatie en bestellen Keto Leefstijl Programma

Ik heb al klachten of een chronische aandoening, wat nu?

Dan kun je evengoed het programma volgen maar je komt regelmatig bij mij voor:

  • voedingsanamnese en opstellen persoonlijk ketogeen voedingsplan
  • wegen en meten, controle op ketonen en glucose
  • eventueel ondersteuning met supplementen
  • benodigd aanvullend laboratoriumonderzoek (eventueel via de huisarts)
  • communicatie met behandelaar

Voordat je begint kun je het beste even een vrijblijvende afspraak van een half uur met mij maken. Dan zal ik verdere vragen beantwoorden voordat je besluit te beginnen. Maak gerust een vrijblijvende afspraak:  Afspraak maken

Waarom hoor ik dit niet van mijn arts?

Dat komt omdat men daarin niet is opgeleid. Artsen/specialisten met een bredere interesse zouden hiervan wel op de hoogte kunnen zijn. Het begeleiden kost echter tijd. Deze begeleidingstijd hebben artsen doorgaans niet. Daarom zijn er keto-therapeuten 🙂

Kan ik nu al bij jou terecht?

Zeker! Ik heb voldoende kennis en ervaring om jou te begeleiden. Zo kan ik met dit specifieke dieet alvast wat ervaring opdoen. Is er iets speciaals dan kan ik altijd terugvallen op mijn achterban. Overigens zal dat altijd wel het geval zijn. Maak gerust een vrijblijvende afspraak:  Afspraak maken

 

Sylvia Peters Rit

Sylvia Peters Rit

Praktijk Natuurgeneeskunde & Bewustwording

I will be back soon

Sylvia Peters Rit
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?
Start Chat met Sylvia:
chat