- bij drukte thuis
- als je uit gaat eten
- als je naar een feestje gaat
- voor in je vakantie
“Jouw gezondheid heeft prioriteit”
Vergeet niet waar je het voor doet: jouw gezondheid! Zó zonde als je zorgvuldig hebt gewerkt aan een gezond voedingspatroon en je laat door allerlei omstandigheden je aandacht voor jezelf verslappen met het risico dat je zó weer in je oude patroon valt. Met de resultaten die je niet wilt als gevolg. Ook dat nog.
Onderstaande tips zullen je helpen:
Tips bij drukte thuis
- Plan je maaltijden: een goede voorbereiding is het halve werk
- Leg een voorraadje gezond gemaksvoeding aan voor onverwachte situaties
- Kook dubbele porties voor 2 dagen en doe 1 deel in porties in de diepvries voor kookloze dagen bijv. wraps, soepen, basissauzen, fruit, voorgekruid en eventueel voorgebakken vlees/vis
- Kook een beetje meer en gebruik de restjes voor de volgende dag voor bij je salade of als bijgerecht. Veel combinaties groenten en vlees kun je ook koud eten. Even opwarmen de volgende dag kan natuurlijk ook.
- Koop kant en klare verse producten zoals soepen, groentesalades, gegrilde kip of schoongemaakte groenten (let op het etiket!)
- Wees de verleiding voor: neem geen ongezonde versnaperingen in huis, dan kun je ze ook niet pakken. Zorg dat je een alternatief in huis hebt
- Eet stressverlagende voeding: voorbeelden zijn citrusvruchten, vette vis als zalm en tonijn, noten, spinazie, havermout, pure chocola (vanaf 70% cacaogehalte) en kamillethee
- Maak alvast een deel klaar voor de volgende dag en doe dat met aandacht, verwondering en dankbaarheid voor de ingrediënten. Bekijk, voel, ruik en proef ze eens goed en bewust. Klinkt misschien gek, maar dat kan heel meditatief/ontspannend werken.
- Sport wel, maar dan korter en intensiever: beter kort dan niets
- Vraag hulp: soms heb je een aantal weken een hectische tijd. Doe het niet allemaal alleen, kijk waar iemand (uit je gezin) jou kan helpen met het overnemen van bepaalde taken
- Trek in iets hebben betekent nog niet dat je moet eten. In drukke tijden betekent het vaak dat je rust (slaap) nodig hebt of dat je te weinig hebt gedronken.
- Plan bewust ontspanningsmomenten in
- Ga op tijd naar bed: slapen is ontspanning en zorgt ervoor dat je de indrukken van die dag verwerkt en zorgt voor fysiek herstel.
- Kijk hoe je toch regelmaat kunt behouden en stel prioriteiten: moet alles écht nú gebeuren?
- Zorg voor humor tussendoor. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje :Moeder zijn – Brigitte Kaandorp
Tips als je uit gaat eten
- Kies een restaurant waar je veel keus hebt, zodat je daaruit je gezonde keuzes kunt blijven maken. Er staan dus groenten, vlees- en visgerechten op het menu.
- Heb jij geen invloed op de keuze van het restaurant, dan laat je de koolhydraatrijke voeding weg of eet kleinere porties.
- Staat er een mandje brood? Vraag of de ober het weghaalt of een alternatief geeft zoals olijven of nootjes
- Begin pas met alcohol drinken als het eten wordt geserveerd. Zonder er iets bij te eten verhoogt alcohol je hongergevoel en ga je meer eten
- Bestel een voorgerecht met weinig koolhydraten zoals garnalencocktail, salade met geitenkaas, tomatensoep of een andere heldere soep, gemarineerde zalm of carpaccio
- Bestel extra groenten bij het hoofdgerecht en laat zetmeelproducten, zoals frites, aardappelen of couscous weg.
- Sla het toetje over en besluit de maaltijd met een kaasplankje of koffie/thee
- Kies bewust voor kleinere porties
- Eet je bij vrienden/familie: vraag of ze rekening met je willen houden. Goede vrienden en liefdevolle familieleden zijn begaan met jou en zullen je altijd willen steunen. Vind je het vervelend, eet dan wat de pot schaft, maar neem kleine porties van de koolhydraatrijke producten of laat ze toch gewoon staan.
- Houd rekening met de 80-20 regel: ben je 80 % van de tijd goed bezig, dan kan 20% best eens iets anders zijn. Gebruik deze 20% dan voor de momenten buitenshuis. Ben je nog aan het afvallen, bedenk dan of die 20% het wel waard is.
Tips bij feestjes
- Bepaal van tevoren een strategie: sla bijv. beleefd de verjaardagstaart af, maar neem wel wat lekkere hartige hapjes en een glas wijn, of andersom. Bepaal van tevoren wat je wel en wat je niet neemt.
- Als het verleidende hapje steeds maar blijft lonken, denk dan aan waar je het ook alweer voor doet en helpt het om dit toch te eten of niet
- Doe zo lang mogelijk over een hap, of neem hele kleine hapjes
- Doe zo lang mogelijk over je alcoholische drankje of neem er een glas water bij voor de dorst
- Blijf in beweging tijdens het feestje voor de afleiding: ga lekker dansen of deel de hapjes rond
- Zorg dat je geen honger hebt voordat je naar het feestje gaat. Eet van tevoren een voedzame maaltijd.
- Weet je van tevoren dat wat je aangeboden wordt niet in jouw voedingspatroon past en je wilt toch wat eten, neem dan zelf wat mee
- Zijn er wél lekkere gezonde alternatieven, eet er dan evengoed niet teveel van
Is het een paar dagen niet gelukt? Maak jezelf geen verwijten en pak de draad gewoon weer op: ok, het ging even wat minder met een resultaat waar je niet blij mee bent.
Maar elke dag is een nieuwe dag. NIEMAND is ALTIJD goed bezig. Dat is niet haalbaar. Wees dus realistisch, pak jezelf bij elkaar en begin gewoon weer opnieuw. Des te korter de periode dat je je niet aan je gezonde eetpatroon hebt gehouden, des te sneller ben je weer terug op het niveau daarvoor.
Kop op dus: het is een nieuwe dag, ja ‘a Brand new day’
0 Reacties