voedingstekort - 1
Voedingstekorten worden vaak onderschat, maar vormen een stille bedreiging voor onze gezondheid.
Deze tekorten sluipen langzaam ons leven binnen en worden meestal pas opgemerkt wanneer er klachten ontstaan. Klachten die vaak ook nogal vaag zijn en daardoor ook niet worden opgelost. Het is daarom belangrijk om te begrijpen waar deze tekorten vandaan komen en hoe je ze kunt herkennen.
Sedert de laatste 60 jaar is de voedingswaarde van ons voedsel alarmerend verminderd. In groenten, fruit, granen -eigenlijk in alle voedingsgewassen- is het gehalte aan essentiële mineralen en fytonutriënten (vitamines) substantieel gedaald.
“Zo is bewezen dat het mineraalgehalte van granen, waaronder zink, koper, ijzer en magnesium, sinds de groene revolutie (midden 1960) met 20 tot 50 procent is gedaald. Granen zijn de belangrijkste bron van onze magnesiuminname…” (prof. Muskiet)
Dat de voedingswaarde in voeding alarmerend is gedaald komt omdat de kwaliteit van onze landbouwgrond de afgelopen decennia sterk is achteruitgegaan.
Door intensieve landbouw, het telen van steeds dezelfde gewassen (monoculturen) en door het gebruik van meststoffen met beperkte mineraleninhoud raken de bodems uitgeput. Tevens wordt gekozen voor makkelijker te kweken maar minder voedzame gewassen.
Het gevolg hiervan is dat het risico op voedingstekorten toeneemt, zelfs als we denken gezond te eten. Maar eten we wel zo gezond met z’n allen?
Uit de meest recente voedselconsumptiepeilingen blijkt dat veel Nederlanders nog steeds onvoldoende groente, fruit en volkorenproducten eten. Vooral de inname van vitamine D, ijzer en vezels blijft achter bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook een tekort aan B12 duikt regelmatig op. Dat komt omdat er steeds vaker aanbevolen wordt om geen vlees te eten en er niet voldoende op voedingswaardes gelet wordt.
De cijfers bevestigen slechts wat al jaren bekend is: dat voedingstekorten een actueel en urgent probleem zijn.
Het lichaam geeft vaak subtiele signalen wanneer er sprake is van een tekort aan vitaminen en mineralen. Voorbeelden hiervan zijn
Let vooral ook op klachten waar bij nader onderzoek door artsen niks gevonden wordt bij bloed- of urineonderzoek.
Het is belangrijk om deze waarschuwingen van je lichaam serieus te nemen en tijdig actie te ondernemen.
Door bewuster te eten en eventueel supplementen te overwegen, kun je veel narigheid voorkomen. De juiste voeding werkt in dit geval als een medicijn.
Heb je verschillende klachten zoals hierboven genoemd en denk je dat je al bewuster eet, of gebruik je al supplementen maar het helpt allemaal niet, ga dan naar een professional met een holistische visie bij jou in de buurt.
Je kunt natuurlijk ook een afspraak bij mij maken. Ik kan eenvoudige metingen doen waaruit blijkt of je een voedingsstoffentekort hebt en welke voedingsstoffen dit betreft. Je krijgt dan tevens een persoonlijk opgesteld voedingsadvies (zonder tellen van caloriën) en indien nodig een persoonlijk supplementen advies. Dan weet je zeker dat je je kast niet vol stopt met supplementen die je niet nodig hebt of zo slecht van kwaliteit dat ze te weinig voor je doen.
Snel afvallen dat wil iedereen wel. Afvallen met afslankpillen lijkt makkelijk maar heeft een keerzijde.…
De herfst is hét seizoen waarin we met griep en verkoudheden worden geconfronteerd. Lees hier…
Golden Milk of Turmeric Latte staat bekend om zijn heilzame en reinigende werking. Goed bij…
Grootmoeders wisten het al: kippensoep tegen griep en verkoudheid. Hier vind je een recept om…
Een indruk van het jubileumcongres 50 jaar MMV met bekende professionals op gebied van 'Voeding…