Een ander woord voor stofwisseling is metabolisme. Dit woord wordt vaak gebruikt in termen als stofwisselingsziekten of Metabool Syndroom. Stofwikkelingsziekten komen helaas vaak voor, ook zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Het is één van de oorzaken dat je je zo moe voelt. Je hebt letterlijk te weinig energie. Daarom hier een korte uitleg.

Stofwisseling wil zeggen dat er in de lichaamscellen stappen plaatsvinden waarbij de ene stof wordt omgezet in een andere stof. Letterlijk het inwisselen van stoffen. Om bijvoorbeeld energie uit voedingsstoffen te halen, moeten er in het lichaam eerst een aantal stappen gemaakt worden. Dat vindt plaats in de cellen, je kunt het ook wel celstofwisseling noemen.

Het doel van je stofwisseling is dat lichaamsfuncties en vitale lichaamsstoffen in stand en op niveau gehouden worden door:

  • de omzetting van voedingsstoffen uit voeding in bouwstoffen en energie
  • het gebruik van bouwstoffen en energie als bron voor alle biologische processen
  • het verwerken van afvalstoffen
  • de aanmaak en het gebruik van reserves

Wanneer de stofwisseling niet goed werkt kunnen cellen niet goed functioneren. Dit heeft gevolgen voor de werking van organen die veel energie nodig hebben, zoals de spieren, het hart, de hersenen, de lever en de nieren.  Wanneer de stofwisseling aanhoudend slecht is resulteert dit in stofwisselingsziekten. Een goede stofwisseling is dus van levensbelang.

 

 

Gerelateerde artikelen

Sylvia Peters Rit

Sylvia Peters Rit

Praktijk Natuurgeneeskunde & Bewustwording

I will be back soon

Sylvia Peters Rit
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?
Start Chat met Sylvia:
chat