Home » Blog » Voeding en leefstijl » Allergie en voedingsintolerantie, wat hebben zij te maken met hooikoorts

Allergie en voedingsintolerantie, wat hebben zij te maken met hooikoorts

door | 3 apr, 2018 | Klachten, Voeding en leefstijl

Het voorjaar is weer begonnen en vele mensen krijgen weer last van hooikoorts. En als je het met elkaar hebt over voeding dan gaat het als snel over welke voedingsallergie iemand heeft. Iedereen lijkt er tegenwoordig last van te hebben. Maar wat heeft hooikoorts nu met voedingsallergie of intolerantie te maken?

Wat is een (voedings)allergie

Bij een allergie reageer je onmiddellijk als je allergisch bent voor een bepaalde stof. Je begint te niezen, je ogen gaan branden en tranen, je huid reageert of je krijgt last van zwellingen. Er kunnen ook andere reacties ontstaan zoals hoofdpijn, buikpijn of benauwdheid. De stof waar je allergisch voor bent heet allergeen. Dat kan een voedingsstof zijn, maar ook bijvoorbeeld pollen of huismijt. De stof kan dan heftige reacties veroorzaken. Sommigen reageren zo heftig dat ze een anafylactische shock krijgen, zoals bij een wespensteek of pinda-allergie. Bij een allergie is de diagnose vaak door bloedonderzoek vast te stellen. Er is echter een probleem als je niet weet welke stof de allergie veroorzaakt.

En wat is een voedingsintolerantie

Toch blijkt een (voedings)allergie niet altijd werkelijk de oorzaak te zijn, maar komt het doordat het immuunsysteem door een voedingsintolerantie is verzwakt. Bij een voedingsintolerantie steekt de allergische reactie pas de kop op als de hoeveelheid van de betreffende stof waar je gevoelig voor bent een bepaalde grens overschrijdt. Je denkt dan dat je allergisch bent, maar het zijn klachten die er op lijken en die vaak niet terug te vinden zijn in bloedwaarden. Naast de soms heftige reacties kunnen er bij voedingsintolerantie allerlei onduidelijke klachten ontstaan zoals hoofdpijn, moeheid, spier- en gewrichtsklachten, vergeetachtigheid, concentratiestoornissen en zelfs stemmingsschommelingen en gedragsstoornissen.

Oorzaak en mogelijke oplossing?

Het is dus gewoon een symptoom van een niet goed functionerend immuunsysteem.

Oorzaak ligt vaak in eenzijdig voedsel en overconsumptie van een bepaalde stof, zodanig dat het lichaam het niet meer kan verwerken en je immuunsysteem overuren draait. En dat is tegenwoordig inderdaad het probleem. Hooikoorts kan dus een uiting zijn van een voedingsintolerantie. Handiger is dan de intolerantie op te heffen i.p.v. alleen de symptomen van hooikoorts bestrijden.

Heb jij last van onduidelijke of van bovengenoemde klachten en heb je het idee dat niemand je serieus neemt of verder helpt? Maak dan een afspraak. Ik neem je zeker serieus en zal je mogelijke oplossingen bieden.

 

Over Sylvia

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Het is mijn missie jou te begeleiden naar een goede gezondheid zodat jij je leven weer kunt gaan leven in plaats van lijden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sylvia Peters Rit

Sylvia Peters Rit

Praktijk Natuurgeneeskunde & Bewustwording

I will be back soon

Sylvia Peters Rit
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?
Start Chat met Sylvia:
chat
Tweet
Share
Share
Pin