Home » Blog » Voeding en leefstijl » Slechts 10% Nederlanders eet volgens de Schijf van 5
Slechts 10% Nederlanders eet volgens Schijf van 5

Slechts 10% Nederlanders eet volgens de Schijf van 5

door | 5 jan, 2021 | Bewustwording, Nieuws, Voeding en leefstijl

Het RIVM heeft tussen 2012 en 2016 onderzocht of de Nederlandse bevolking eet volgens de aanbevelingen van de Schijf van Vijf. De resultaten zijn recent gepubliceerd. Het zal je verbazen, als je je daar nog nooit in verdiept hebt, dat de grootste groep Nederlanders (slechts 10%) helaas NIET aan voldoet aan de richtlijnen van de Schijf van 5 en dat er dus verbetering mogelijk is.

Eten volgens de Schijf van 5

Minder dan tien procent (!) van de mensen eet de aanbevolen hoeveelheid groenten, peulvruchten, aardappelen, volkoren graanproducten en bereidingsvetten. Twee derde van de Nederlanders eet juist meer vleesproducten dan wordt aanbevolen. Er wordt ook gekozen voor de ongezondere vleessoorten zoals vleeswaren en worst. Uit de totale analyse blijkt dat een derde van de voedingsmiddelen die geconsumeerd wordt niet in de Schijf van Vijf voorkomt. Dit geldt voor zowel eten- als drinkwaren. Er is ook positief nieuws. Jonge kinderen en ouderen eten vaker volgens de aanbevelingen van de Schijf van Vijf dan andere leeftijdsgroepen.

Op het resultaat van dit onderzoek zouden toekomstige voorlichting en communicatie worden gebaseerd. Deze zal zich voornamelijk richten op de consumptie van groenten, peulvruchten en volkoren granen te stimuleren en de consumptie van vlees en snacks te ontmoedigen.

Het volledige rapport in pdf-formaat kunt u hier teruglezen.

Al met al niet zo’n verrassende uitkomst. Dit is al jaren bekend, alleen daar wordt maar heel even aandacht aan besteed en dan hoor je er niets meer van. De Schijf van 5 is gebaseerd op voedingsadvies voor gezonde mensen om gezond te kunnen blijven. Wanneer je dus niet eet volgens de Schijf van 5 mag je aannemen dat dit gevolgen heeft voor je gezondheid. Een groot deel van de bevolking is chronisch ziek en ook voor een groot deel is dat te wijten aan een voedingsstoffentekort ook wel genoemd: ondervoeding!

Gezond voedingsvoornemen voor 2021?

Kijk dus voor jezelf even of jij volgens de schijf van 5 eet en of je gezond bent. Een mooi hulpmiddel is de door het Voedingscentrum ontwikkelde Eetmeter, een online eetdagboek dat je laat zien waar in je voedingspatroon verbetering te halen is.

Als je niet gezond bent en al van alles mankeert of veel stress hebt heb je dus MEER voedingsstoffen nodig dan wordt aanbevolen. Dan is het volgen van de Schijf van 5 dus NIET voldoende. Mijn advies is om dan niet zomaar van alles te gaan halen aan supplementen bij het Kruitvat. Het ene supplement is het andere niet, er is veel kaf onder het koren. Bovendien zijn er vast meer redenen waardoor het zover is gekomen. Neem gerust contact op met een professional zoals ik :). Juist in deze Corona-tijd is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en het juiste te doen. Dat kan heel goed op afstand of met 1,5 meter ertussen. Mijn praktijk mag daarvoor wél de deuren openen, waarbij natuurlijk de voorgeschreven voorzorgsmaatregelen worden genomen. We kunnen ook online een afspraak maken. Ga hiervoor naar mijn afsprakenpagina.

Bronvermelding:
Schuurman RWC, Beikers MH, van Rossum CTM. Eet en drinkt Nederland volgens de Richtlijnen Schijf van Vijf? Resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2012-2016. RIVM-rapport 2020-0082.

Over Sylvia

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Het is mijn missie jou te begeleiden naar een goede gezondheid zodat jij je leven weer kunt gaan leven in plaats van lijden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin