Home » Blog » Klachten » Bloedvatverstijving/aderverkalking voorkomen: meten is weten

Bloedvatverstijving/aderverkalking voorkomen: meten is weten

door | 27 apr, 2018 | Klachten, Voeding en leefstijl

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak en maatregelen ter voorkoming verdienen dan ook zeker je aandacht.

Bloedvatverstijving (en daarmee gepaard gaande aderverkalking) is één van de eerst meetbare tekenen van structurele en functionele veranderingen van de vaatwand. Door bloedvatverstijving bestaat er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, maar ook op vroegtijdige veroudering en op diverse chronische aandoeningen zoals osteoporose, chronisch nierlijden, diabetes en metaboolsyndroom.

Daarom is het van groot belang de vaatstijfheid regelmatig te meten,
óók als je gezond bent. Want voorkomen is sneller dan genezen.

Wat gebeurt er bij verstijfde bloedvaten

Door vermindering van elasticiteit van de vaatwand is het onvoldoende in staat om de pulsaties van de bloedstroom t.g.v. de hartslag op te vangen. Daardoor stijgt de bloeddruk en zet het bloedvat uit. Naarmate het bloedvat stijver is zal de bloedstroom bij iedere hartslag een grotere versnelling krijgen: er is maar één richting en dat is vooruit. Het gaat hier dus om de verstijving van de bloedvatwand m.n. de gladde spiercellen van de vaatwand. Dat is een wezenlijk ander proces dan het vormen van plaques aan de vaatwand en daarbij gepaard gaande ontstekingsreacties. Zie mijn zeer vereenvoudigde tekening.

Hoe kom je aan verstijfde bloedvaten

Je hebt een verhoogde kans op verstijfde bloedvaten door:

 • tekorten aan vitamine K, D, C, A, B12 en E
 • diabetes
 • roken
 • hoge bloeddruk
 • stress
 • overgewicht
 • verhoogd cholesterol en triglyceride
 • ongunstig lipide profiel
 • hoog suikergebruik
 • chronisch nierlijden
 • leeftijd en geslacht

Uiteraard brengen bovenstaande risicofactoren ook andere klachten met zich mee.

Wat kun je doen

Aan je leeftijd en geslacht kun je uiteraard niets doen. Wat je wel kunt doen is ALTIJD goed op je eetpatroon en leefstijl te letten. Eenmaal aangerichte schade is met het verstrijken van de jaren steeds moeilijker te herstellen, want alles werkt dan van nature steeds een beetje minder. En voorkomen is makkelijker dan herstellen.

Denken dat suppletie alles wel zal oplossen zoals het innemen van een medicijn is een misvatting. Om dan schade te herstellen zijn hoge doseringen nodig en deze mogen alleen worden voorgeschreven door artsen. Ook kunnen sommige supplementen de werking van medicijnen teniet doen. Ga dus bij klachten nooit zelf dokteren.

Het innemen van suppletie ter voorkoming van schade is geen probleem, maar ga ook hier niet klakkeloos allerlei supplementen kopen. Vraag om een gedegen professioneel leefstijl- en voedingsadvies. Dan kan er daarna gekeken worden of suppletie nog nodig is.

Ben jij benieuwd hoe het met jouw bloedvaten is gesteld?

Kom dan naar de Koopzondag op 29 april in Boxmeer.

Je vind mij in de Kloostuin en dan kun je bij mij de conditie van je vaten meten, zodat je een indicatie krijgt. Dat is zó gebeurd. Én je krijgt dan tevens een voedingsadvies. Een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Hopelijk heb je hier alvast wat aan gehad.

Groetjes

Sylvia

Let op
De meting geeft slechts een indicatie en is geen diagnosemiddel. Wanneer een verhoogde score wordt gemeten dient aanvullende diagnostiek plaats te vinden. Het kan zijn dat je dan wordt doorverwezen naar een huisarts. Heb je al klachten dan zal de meting meestal niet een echte verrassing zijn.

Over Sylvia

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Het is mijn missie jou te begeleiden naar een goede gezondheid zodat jij je leven weer kunt gaan leven in plaats van lijden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sylvia Peters Rit

Sylvia Peters Rit

Praktijk Natuurgeneeskunde & Bewustwording

I will be back soon

Sylvia Peters Rit
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?
Start Chat met Sylvia:
chat
Tweet
Share
Share
Pin