Home » Blog » Voeding en leefstijl » Afvallen op oudere leeftijd heel goed mogelijk: 11 handige tips

Afvallen op oudere leeftijd heel goed mogelijk: 11 handige tips

door | 24 aug, 2017 | Voeding en leefstijl

Afvallen op oudere leeftijd is heel goed mogelijk! Het zal niet altijd makkelijk zijn, vooral als je je hele leven al worstelt met je gewicht. Maar laat je leeftijd je er niet van weerhouden enkele kilo’s kwijt te raken. Hieronder volgen 11 tips om toch kilo’s kwijt te raken en dat ook zo te houden.

Want overgewicht is niet alleen slecht voor je gezondheid, het kan ook veel invloed hebben op je zelfvertrouwen en kledingkeuze.

Afvallen op latere leeftijd is moeilijker, omdat het lichaam een bepaald patroon is gewend. Bovendien gaat de stofwisseling nu eenmaal steeds trager naarmate je een hogere leeftijd krijgt. Dat is een natuurlijk proces. Als je daar geen rekening mee houdt krijg je er elke keer ongemerkt een kilootje bij en is het behalen én behouden van je streefgewicht steeds lastiger. En dat brengt een hoop frustraties met zich mee.

Jojo-effect

Een veel gehoord probleem is het jojo-effect dat op een hoogtepunt komt na jaren van het uitproberen van verschillende diëten. Deze diëten geven vaak snel resultaat op de korte termijn, maar een hoger gewicht op de lange termijn. Bovendien mis je in die tijd vaak essentiële voedingsstoffen, ook iets dat op hogere leeftijd steeds belangrijker wordt. Snel resultaat is op de lange termijn dus funest.

Daarom deze belangrijke eerste tips:

 1. Zet realistische, korte termijndoelen, zodat je steeds opni euw een volgende stap kunt maken.
 2. Beloon jezelf ook steeds als er weer een streefdoel is bereikt, dit motiveert en ondersteunt het afslankproces.
 3. Vertel anderen over het afvallen, vrienden, familie, kennissen en buren, zodat zij je kunnen ondersteunen en niet meer zullen aandringen om je te verleiden. Een paar hapjes bewust kiezen mag. En je zult zien dat men je standvastigheid dan alleen maar bewondert en met je mee zullen doen.
 4. Zoek een maatje om mee te bewegen. Gezonder eten is essentieel, maar bewegen is minstens zo belangrijk. Je lichaam functioneert nu eenmaal het beste wanneer je regelmatig beweegt. En ook dat wordt steeds belangrijker naarmate je leeftijd stijgt. Een beweegmaatje zorgt ervoor dat je minder snel afzegt en creëert ook gedeeltelijk gezelligheid, waardoor het makkelijker is om vol te houden. Je kunt ook een sportschool kiezen waarbij je échte persoonlijke begeleiding krijgt. In de omgeving van Boxmeer zou dat Donna Vitale kunnen zijn.
 5. Kies een sport die goed bij je past. Houd je niet van de sportschool, begin er dan ook niet aan. De kans is groot dat je het niet volhoudt. Bewegen is ook lekker wandelen, zwemmen of fietsen. Een dagelijkse wandeling van een half uur tot een uur kan al wonderen doen voor je gezondheid en gewicht.
 6. Vergeet elk dieet dat je ooit hebt gedaan en richt je op gezonde voeding. Naast dat het goed is voor je lichaam en het kwalen kan voorkomen, zul je je energieker voelen en gewicht kwijtraken én je gewicht te behouden door gewoon gezond te eten . Lees de volgende tips om over te schakelen naar gezonde voeding:
 7. Maak steeds kleine veranderingen in je voedingspatroon. Drink bijvoorbeeld water of kruidenthee i.p.v. frisdrank en die verschillende glazen vruchtensap.
 8. Kook zelf: dan weet je wat er in je eten zit. Door kant en klare voeding krijg je ongemerkt véél te veel suiker, zout en vet binnen. En je kunt ook zelf maaltijden maken die snel klaar zijn!
 9. Drink voldoende water. Water zorgt er niet voor dat je afvalt, maar het zorgt wel voor een gevuld gevoel. Bovendien herkent je lichaam het verschil tussen trek en dorst niet altijd. Eerst wat drinken dus, soms verdwijnt je trekt dan al.
 10. Eet meer groenten en fruit verdeeld over de dag. Maak het eventueel van te voren klaar in de vorm van een salade of shake. Dat is écht makkelijker dan je denkt.
 11. Eet maximaal drie hoofdmaaltijden per dag en soms een enkel gezond tussendoortje in de vorm van groenten en fruit. Zo kom je gemakkelijk aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit én je bent gezond bezig! En nee…. je krijgt geen trek tussendoor met gezonde voeding.

Vind je het moeilijk om je eetpatroon in je eentje aan te passen? Doe het samen!

Over Sylvia

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Het is mijn missie jou te begeleiden naar een goede gezondheid zodat jij je leven weer kunt gaan leven in plaats van lijden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sylvia Peters Rit

Sylvia Peters Rit

Praktijk Natuurgeneeskunde & Bewustwording

I will be back soon

Sylvia Peters Rit
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?
Start Chat met Sylvia:
chat
Tweet
Share
Share
Pin