Home » Blog » Bewustwording » De belangrijke boodschap van Ontevredenheid
Ontevredenheid

De belangrijke boodschap van Ontevredenheid

door | 21 jul, 2023 | Bewustwording

Wat is dat er toch veel in deze wereld: Ontevredenheid. Het is er altijd al geweest. Het is één van de meest beleefde emoties. Ontevredenheid op zich is niet slecht. Uit ontevredenheid kan iets goeds komen. Maar als het je leven beheerst kan het je ook lam leggen. Wanneer ik hierop reflecteer, er even bewust bij stil sta, dan heeft Ontevredenheid een belangrijke boodschap. Je bent niet blij met de huidige situatie. Dan wordt het tijd dit eens te onderzoeken.

Wat er meestal gebeurt is reageren op de situatie. Soms is dat nuttig, bijvoorbeeld als je zelf controle over de situatie hebt. Dan kun je je grenzen stellen of je situatie veranderen. Vaak heb je geen eigen controle over de situatie. Dan komt het gevoel van Onmacht erbij. Niet heel fijn. Maar ben je dan werkelijk zo onmachtig? Zoals ik het voel zijn wij namelijk heel krachtig en machtig. Hoe dan?

Hoe weet je welke boodschap Ontevredenheid voor je heeft?

Onderzoek dan het volgende eens:

Leef jij naar wat je belangrijk vindt?

 1. Weet je überhaupt wat je belangrijk vindt. Blijkbaar is dat gevoel van Ontevredenheid een boodschap van je diepste Zelf dat je niet accepteert wat er NU is. Onderzoek dan eens wat je mist.
 2. Is wat je verwacht wel realistisch?
 3. Ontevredenheid is het tegenovergestelde van Tevredenheid. Lekkere open deur dit hè. Wat moet er dus zijn om Tevreden te zijn?
 4. Wat jij belangrijk vindt, gaat dat over je Eigen Waarden of gaat het over dingen? Als het gaat over Dingen, wat geven die Dingen je dan?
 5. Komt dat waar je ontevreden over bent uit je Ego of komt het vanuit je Hart. Het verschil zit hem vaak in wat je Denkt dat het is of het (onderbuik)Gevoel wat het je geeft.
 6. Sommige situaties heb je niet onder eigen controle. Is controle hebben wel realistisch? Wat als je de controle loslaat? Ik weet het, dat is zeker niet makkelijk in deze wereld waar controle steeds meer gedicteerd wordt. Waar je eigenlijk gezegd wordt dat je nooit goed genoeg bent? Kijk eens kritisch naar jezelf, naar hoe het werkelijk Is. Is dat nu niet precies wat ons altijd in de problemen brengt? Wat als je de controle loslaat? Wat als je accepteert dat alles aan verandering onderhevig is? Wat als er daardoor prachtige beloningen naar je toe komen die je nooit ervaart omdat je angstvallig wilt houden wat je nu hebt?? Kijk maar eens naar de natuur, de seizoenen of natuurcatastrofes. Wat voor moois er daarna volgt. Hoe snel iets zich herstelt, zonder onze bemoeienis. Stel dat ook jij in die flow stapt?
 7. Stel dat je voortaan meer bewust voelt wat er NU is? Vaak zit Ontevredenheid tussen de oren omdat je je focust op wat je niet hebt. Daardoor zie je niet meer wat je wél hebt. Geloof me, als je je focus verlegt naar wat je Wel hebt en daarmee beseft waar je allemaal dankbaar voor bent verandert je gevoel misschien van Ontevredenheid ineens naar Tevredenheid. Wees dus opmerkzaam!
 8. Sta stil en luister naar jezelf. Gaat het over Dingen die je mist? Succes, groot huis, vaker op vakantie en jij denkt dat als je dat hebt je er dan bent? Wordt wakker uit die droom. Niks mis mee om dat na te streven, maar voor welke belangrijke waarden staan ze? Bijvoorbeeld: Voor mij zou ze staan voor vrijheid en onafhankelijkheid e.d. Maar als je veel hebt heb je ook veel te verliezen, namelijk vrijheid en onafhankelijkheid! Want voor dat eerste deel moet je vaak veel opgeven en veel doen om het te krijgen en te houden. Je bent ook bang om te verliezen wat je hebt. Dan wordt het een zwaar leven. Ga eens na wat je echt nodig hebt om Tevreden te zijn. Zijn het spullen of gaat het om het gevoel dat deze spullen je geven.  Zijn er ook alternatieven die je hetzelfde gevoel geven maar die geen spullen zijn? Gaat het om Hebben of om Zijn.
 9. Kun je Tevreden zijn met wie je bent?
 10. Ben je zo opgevoed dat je van alles moet doen om het anderen naar de zin te maken of dat je steeds moet streven ‘beter’ dan die ander te zijn. Te wedijveren, strijd te leveren om je Positie te behouden?  Weet jij wie je bent, ben jij daar zelf Tevreden mee? Vind jij jezelf Goed Genoeg om te zeggen tegen jezelf, dit is goed genoeg waar ik nu Ben in het leven? Vind jij jezelf Waardevol? Nee? Dan zeg ik: kijk eens naar die andere kant van jou die je ook bent. Als je de ene kant kunt benoemen ga dan ook eens naar die andere kant! Ongelovig dat jij dat ook bent? Dan is dat waarschijnlijk ook het probleem. Geloof in jezelf. Vertrouw jezelf. Jij mag luisteren naar je Eigen Wijsheid. Het is NU de tijd om daar naar te luisteren.

Succes met je zelfonderzoek naar de emotie Ontevredenheid!

En als het niet lukt? Vraag hulp!
Je probeert vaak iets op te lossen met Denken. Als dat niet lukt kom je in een vicieuze cirkel. Als dat het geval is, zit de oplossing dieper in jou, in je on- of onderbewuste. Vraag dan hulp. Je verdient het, je bent het waard om éven op weg geholpen te worden. Daarna kun jij het zelf wel weer, vertrouw daarop. Ik heb dat vertrouwen in jou in ieder geval wél. Je hoeft alleen maar een beetje lef te hebben, dat heb jij ook, je hoeft het alleen maar te gebruiken, de rest volgt daarna vanzelf.

Over Sylvia

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Het is mijn missie jou te begeleiden naar een goede gezondheid zodat jij je leven weer kunt gaan leven in plaats van lijden.

Gerelateerde artikelen

Wat als antibiotica niet meer helpt?

Wat als antibiotica niet meer helpt?

De WHO meldt dat we afstevenen op antibioticaresistentie. Veel ziektes zullen dan weer dodelijk worden, want antibiotica helpen dan niet meer. Daarom is preventie en kennis over jou als natuurlijk wezen zo belangrijk. Lees meer in dit blog.

lees verder
Het is wat het is: kom uit de herfstblues

Het is wat het is: kom uit de herfstblues

De herfst: bij uitstek de tijd van oogsten en afsluiten. Als de bladeren vallen hebben we soms last van herfstblues, een depressie binnen in onszelf. Niks is goed. Maar is dat wel zo? Het zijn maar gedachten. Kijk naar de natuur: het is wat het is. Lees in deze blog hoe je daar gebruik van kunt maken om uit de herfstblues te komen naar innerlijke rust.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sylvia Peters Rit

Sylvia Peters Rit

Praktijk Natuurgeneeskunde & Bewustwording

I will be back soon

Sylvia Peters Rit
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?
Start Chat met Sylvia:
chat
Tweet
Share
Share
Pin