Emoties heb je overal en altijd. Het bepaalt je stemming, hoe je reageert en welke beslissingen je neemt, kortom hoe je in het leven staat. Het is afhankelijk van je opvoeding en de normen en waarden van je cultuur hoe je met emoties omgaat. Voor mij fungeren emoties als wegwijzer.

In de Westerse cultuur waarin wij leven wordt vooral de nadruk gelegd op het denken en kennis. Beslissingen worden het liefst vooral genomen door een gedegen afweging, wikken en wegen gebaseerd op normen en waarden van de omgeving waarin je woont en werkt. Behandelingen worden pas als effectief en als enige waarheid beschouwd als het wetenschappelijk is onderzocht.

In deze maatschappij worden gevoelens vaak ondergeschikt gemaakt en beschouwd als iets lastigs wat je kwijt moet zien te raken, met name de negatieve gevoelens. Dat heeft tot gevolg dat steeds meer mensen niet meer weten hoe ze met emoties van zichzelf en anderen om moeten gaan:

 • Het aantal mensen met een burn-out, depressie en eenzaamheid is stijgende en bovendien komt het op steeds jongere leeftijd voor.
 • Er zijn nog nooit zoveel antidepressiva voorgeschreven, met bijkomende zeer nadelige gevolgen.
 • Overgewicht, mede door emotie-eten komt steeds vaker voor.
 • Het aantal echtscheidingen en gebroken gezinnen komen steeds vaker voor.
 • Er wordt nog steeds in hokjes gedacht en er komen steeds meer hokjes bij over wat goed is en wat slecht.

Alles is gebaseerd op emoties!

Emoties worden echter wél subtiel gebruikt in de media, de politiek, de reclame. Onze hele economie draait erop. De indruk wordt gewekt dat positieve emoties vanzelf komen als je van alles hebt of een succesvol iemand bent die de goedkeuring heeft van de omgeving.

Geluk zou ook maakbaar zijn, als je maar het juiste doet. Als je je niet gelukkig voelt, dan heb je vast iets verkeerd gedaan, dan had je dit of dat moeten doen. Je wordt bestempeld als dom en lui. Geen wonder dat zoveel mensen zich ongelukkig voelen. Het is toch onmogelijk om aan al die eisen te voldoen?

Wat als we nu eens bewust onze emoties doorvoelen, zowel de negatieve als de positieve.

Wat als we bewust zouden worden welke boodschappen onze Innerlijke Wijsheid ons brengt.

De wijsheid die ervoor zorgt dat je je uiteindelijk beter en gelukkiger gaat voelen, waardoor je weer gaat stralen en waardoor negatieve belevenissen steeds korter een negatieve invloed hebben op je stemming en gevoel van welzijn. Welke eye-openers zouden die boodschappen je brengen?

Het wordt tijd dat het hebben van emoties uit de taboesfeer komt. Emoties hebben een boodschap.

 • Emoties maken dat je jezelf steeds beter leert kennen en begrijpen, waardoor je je eigen beste vriend(in) wordt.
 • Emoties je laten beseffen dat alle wijsheid in jezelf zit en dat je daarvoor niet persé iemand anders nodig hebt, behalve dan dat anderen je een spiegel voorhouden.
 • Emoties maken dat je de ander steeds beter begrijpt en steeds meer compassie voelt voor mensen waar je liever niet bij wilt zijn.
 • Emoties zorgen dat je voor jezelf de juiste beslissingen neemt.
 • Als emoties er mogen zijn, deze meer diepgang geven en meer plezier, zodat het leven interessanter en levendiger wordt.
 • Emoties zorgen voor onderlinge verbinding, want we zijn diep van binnen niet zoveel anders dan de ander

Meer weten? Lees dan mijn scriptie eens: – emoties als wegwijzer

Sylvia Peters Rit

Sylvia Peters Rit

Praktijk Natuurgeneeskunde & Bewustwording

I will be back soon

Sylvia Peters Rit
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?
Start Chat met Sylvia:
chat