In de Oosterse Geneeskunde gelooft men dat ieder mens uit een fysiek en energetisch lichaam bestaat die met elkaar in verbinding staan. Je zou kunnen zeggen dat wat zich uiterlijk toont ontstaat van binnenuit door bijvoorbeeld je overtuigingen of hoe je de wereld om je heen ervaart. In het energetische lichaam zijn zeven belangrijke energiecentra aanwezig, die bekend staan als chakra’s.

Chakra betekent in het Sanskriet letterlijk ‘wiel’: een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen. De verschillende chakra’s hebben allemaal hun eigen thema, een eigen basis gedachtencomplex. Zij hebben een link met je lijf. Het plaatje maakt ook veel duidelijk.

Chakra 1 – Staartbeen staat voor ‘Ik voel me veilig’
Chakra 2 – Heiligbeen staat voor ‘Ik geniet van het leven’
Chakra 3 – Maag staat voor ‘Ik handel krachtig en zelfverzekerd’
Chakra 4 – Hart staat voor ‘Ik heb onvoorwaardelijk lief’
Chakra 5 – Keel staat voor ‘Ik leef naar waarheid’
Chakra 6 – Voorhoofd staat voor ‘Ik luister naar mijn innerlijk’
Chakra 7 – Kruin staat voor ‘Ik ben gelukkig’

Bijvoorbeeld 1e chakra is geblokkeerd dan is het algemene thema ‘Ik voel me niet veilig’. Je gedachtengang zou dan kunnen zijn: ik ben het niet waard welvaart te ervaren, de wereld is een onveilige plek, zonder geld heb ik geen leven, ik moet alles zelf doen, de dood is het ergste wat me kan overkomen. Niet zo fijn hé. Gelukkig kun je er iets mee doen.

De energie gaat zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven, van de achterkant naar de voorkant en van de voorkant naar de achterkant.

De chakra’s zijn met elkaar verbonden

Naast hun specifieke invloed zijn alle chakra’s met elkaar verbonden: zodra er één uit evenwicht (of zelfs geblokkeerd) is, kan de energie niet langer goed stromen. Door te ontdekken hoe het gesteld is met je chakra’s en jouw energiecentra, kun je zowel fysiek als mentaal meer balans creëren. Je wordt je daardoor bewust van onbewuste thema’s die in je leven spelen, bijvoorbeeld als je in je gedachten in rondjes blijft draaien en er maar niet uitkomt.

Ons innerlijk schept onze uiterlijke verschijning (je lichaam laat iemand zien of je door het leven ‘getekend’ bent bijvoorbeeld) maar ook de wereld om ons heen. Onze wereld is niet een objectief gegeven dat voor iedereen hetzelfde is. Iedereen beleeft de wereld op zijn eigen unieke manier. We creëren in onze gedachten onze eigen wereld op basis van gevoelde emoties. Bij extreme gedachten zijn je chakra’s uit balans of geblokkeerd en ervaar je in de buitenwereld aardig wat problemen. Hoe mooi is het om te beseffen dat het andersom ook werkt! Breng de chakra in balans en je creëert een fijnere wereld. Je bent dan zelf ook in balans, staat beter met beide benen op de grond, vol vertrouwen enz.

Hoe balanceer je je chakra’s

Je balanceert je chakra’s door je gedachtengoed een onder de loep te nemen. Veel gebeurt echter onbewust. Het is dan ook fijn dat energetisch therapeuten je chakra’s als het ware kunnen ‘meten’. Alles is energie, alles is frequentie. Gedachten zijn energie, zijn frequenties. Je kunt je gedachten onder de loep nemen én jezelf laten ondersteunen door energetische middelen.

Energetische middelen helpen om het (energetisch) lichaam te voeden of ondersteunen met de juiste frequenties. Ze bevatten de energetische frequenties van stoffen die resoneren met een bepaald chakra. Zij versterken het effect waardoor je negatieve gedachten kunt loslaten en er ruimte komt voor positieve.

Het balanceren van je chakra’s kan wordt gedaan met E.E.N.-therapie, Raymedy methode, Reiki en andere specifieke chakra behandelingen. Er verandert echter niets als je zelf niets doet met de uitkomsten. Weten is 1, toepassen is de oplossing. Verandering komt immers altijd van binnenuit. Hulp van buiten is handig om je een spiegel voor te houden en je onbewuste patronen samen met jou bewust te maken.

 

 

Sylvia Peters Rit

Sylvia Peters Rit

Praktijk Natuurgeneeskunde & Bewustwording

I will be back soon

Sylvia Peters Rit
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?
Start Chat met Sylvia:
chat