Home » Blog » Nieuws » Voedingstekorten: onzichtbare bedreiging voor je gezondheid
Voedingstekorten geven vaak vage klachten

Voedingstekorten: onzichtbare bedreiging voor je gezondheid

door | 21 okt, 2025 | Klachten, Nieuws, Voeding en leefstijl

Hoe verborgen tekorten onze gezondheid beïnvloeden

Voedingstekorten worden vaak onderschat, maar vormen een stille bedreiging voor onze gezondheid.

Deze tekorten sluipen langzaam ons leven binnen en worden meestal pas opgemerkt wanneer er klachten ontstaan. Klachten die vaak ook nogal vaag zijn en daardoor ook niet worden opgelost. Het is daarom belangrijk om te begrijpen waar deze tekorten vandaan komen en hoe je ze kunt herkennen.

Voedingswaarde voeding alarmerend verminderd

Sedert de laatste 60 jaar is de voedingswaarde van ons voedsel alarmerend verminderd. In groenten, fruit, granen -eigenlijk in alle voedingsgewassen- is het gehalte aan essentiële mineralen en fytonutriënten (vitamines) substantieel gedaald.

“Zo is bewezen dat het mineraalgehalte van granen, waaronder zink, koper, ijzer en magnesium, sinds de groene revolutie (midden 1960) met 20 tot 50 procent is gedaald. Granen zijn de belangrijkste bron van onze magnesiuminname…” (prof. Muskiet)

Dat de voedingswaarde in voeding alarmerend is gedaald komt omdat de kwaliteit van onze landbouwgrond de afgelopen decennia sterk is achteruitgegaan.
Door intensieve landbouw, het telen van steeds dezelfde gewassen (monoculturen) en door het gebruik van meststoffen met beperkte mineraleninhoud raken de bodems uitgeput. Tevens wordt gekozen voor makkelijker te kweken maar minder voedzame gewassen.  

Het gevolg hiervan is dat het risico op voedingstekorten toeneemt, zelfs als we denken gezond te eten. Maar eten we wel zo gezond met z’n allen?

Voedselconsumptiepeiling: voeding Nederlander voor verbetering vatbaar

Uit de meest recente voedselconsumptiepeilingen blijkt dat veel Nederlanders nog steeds onvoldoende groente, fruit en volkorenproducten eten. Vooral de inname van vitamine D, ijzer en vezels blijft achter bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook een tekort aan B12 duikt regelmatig op. Dat komt omdat er steeds vaker aanbevolen wordt om geen vlees te eten en er niet voldoende op voedingswaardes gelet wordt.

De cijfers bevestigen slechts wat al jaren bekend is: dat voedingstekorten een actueel en urgent probleem zijn.

Alarmsignalen door vitamine- en mineralengebrek

Het lichaam geeft vaak subtiele signalen wanneer er sprake is van een tekort aan vitaminen en mineralen. Voorbeelden hiervan zijn

  • aanhoudende vermoeidheid
  • haaruitval
  • bloedend tandvlees
  • spierkrampen
  • onschuldig lijkende verkoudheden of andere luchtweginfecties
  • allergieën
  • urineweginfecties
  • traag genezende wondjes en andere huidprobleme,
  • concentratieproblemen
  • en een verzwakt immuunsysteem.

Let vooral ook op klachten waar bij nader onderzoek door artsen niks gevonden wordt bij bloed- of urineonderzoek.

Wat kun je doen

Het is belangrijk om deze waarschuwingen van je lichaam serieus te nemen en tijdig actie te ondernemen.

Door bewuster te eten en eventueel supplementen te overwegen, kun je veel narigheid voorkomen. De juiste voeding werkt in dit geval als een medicijn.

Heb je verschillende klachten zoals hierboven genoemd en denk je dat je al bewuster eet, of gebruik je al supplementen maar het helpt allemaal niet, ga dan naar een professional met een holistische visie bij jou in de buurt.

Je kunt natuurlijk ook een afspraak bij mij maken. Ik kan eenvoudige metingen doen waaruit blijkt of je een voedingsstoffentekort hebt en welke voedingsstoffen dit betreft. Je krijgt dan tevens een persoonlijk opgesteld voedingsadvies (zonder tellen van caloriën) en indien nodig een persoonlijk supplementen advies. Dan weet je zeker dat je je kast niet vol stopt met supplementen die je niet nodig hebt of zo slecht van kwaliteit dat ze te weinig voor je doen.

 

Bronnen:
Muskiet FAJ. Geef magnesiumtekort geen kans. Voorkom calciumtoxiciteit. Uitzicht 2023(5)10-13.
Bhardwaj RL et al. An Alarming Decline in the Nutritional Quality of Foods: The Biggest Challenge for Future Generations’ Health. Foods. 2024 Mar 14;13(6):877.
Fan MS et al. Evidence of decreasing mineral density in wheat grain over the last 160 years. J Trace Elem Med Biol. 2008; 22(4):315-24.
Pieczyńska J et al. The effect of cultivation intensity on mineral content in grain, flakes and bran of winter wheat (Triticum aestivum L.)–preliminary study. Rocz Panstw Zakl Hig. 2011; 62(2):199-203.
Fan M-S et al. Evidence of decreasing mineral density in wheat grain over the last 160 years. J Trace Elem Med Biol 2008; 22(4):315-24.

Over Sylvia

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Natuurgeneeskundepraktijk Boxmeer

Het is mijn missie jou te begeleiden naar een goede gezondheid zodat jij je leven weer kunt gaan leven in plaats van lijden.

Gerelateerde artikelen

Het begin van het einde en van iets nieuws

Het begin van het einde en van iets nieuws

In deze chaotische tijden staan er veel veranderingen op stapel. Veranderingen die als bedreigend worden ervaren. Het lijkt of de wereld uiteen valt. We maken ons zorgen. Hoe blijf jij staan te midden van de chaos? Is dit het einde of ook een nieuw begin.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sylvia Peters Rit

Sylvia Peters Rit

Praktijk Natuurgeneeskunde & Bewustwording

I will be back soon

Sylvia Peters Rit
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?
Start Chat met Sylvia:
chat
Tweet
Share
Share
Pin