Wat is complementaire zorg

Complementaire zorg kan aanvullend zijn op reguliere zorg. Het gaat uit van een holistische benadering en bekijkt de mens en diens klacht in relatie tot lichamelijke, mentale, sociale en spirituele behoeften. Er wordt ook wel gesproken over complementaire therapie.

Kwaliteitsborging

Kwalitatief hoogwaardige complementaire zorg wordt gegeven door op HBO niveau geschoolde professionals, die zijn aangesloten bij een beroepsorganisatie. In mijn geval is dat het CAT. Daarnaast zijn ze ingeschreven bij het kwaliteitsregister RBCZ, waar ik ook ingeschreven ben. In dit register vind je betrouwbare complementaire zorgverleners zodat je zeker weet dat er kwaliteit geleverd wordt.

Er zijn verschillende complementaire therapiën; sommige meer gericht op lichamelijke klachten, sommige meer op mentale klachten of allebei. Er kunnen door therapeuten een combinatie van technieken gebruikt worden. De mate van evidence verschilt per therapie/klacht. Belangrijk is ‘de klik’ tussen cliënt en zorgverlener. Daarom start je bij mij altijd met een half uur vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Complementaire therapieën worden (gedeeltelijk) vergoed uit de aanvullende verzekering.

Keuze voor de juiste complementaire therapie

De keuze voor complementaire zorg sluit aan bij:

  • Preventie: van ziekte en zorg voor gezondheid en gedrag
  • Leefstijl: stressreductie en bewustwording
  • Positieve gezondheid: de hele mens
  • Samen beslissen: eigen regie

Suggesties complementaire zorg

De aanbeveling is het resultaat van COCOZ proeftuinen, waarin reguliere en complementaire zorgverleners samen hebben nagedacht over betere communicatie en de mogelijke inzet van complementaire therapieën. Deze is tot stand gekomen met de SORT methode. Er is evidence gezocht en overeenstemming gevonden voor een mogelijke samenwerking tussen reguliere en complementaire zorgverleners voor de volgende soms moeilijk te behandelen klachten:

  • Depressieve klachten
  • Pijnklachten (rug/nek/schouder)
  • SOLK/ALK
  • Chronische vermoeidheid
  • Buikklachten (IBS)
  • Burn out

Bovenstaande informatie is met zorg samengesteld door RBCZ in samenwerking met het Louis Bolk Instituut op basis van COCOZ Proeftuinen in 2023. Aan de inhoud kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Er wordt geen aansprakelijkheid voor directe dan wel indirechte schade voortvloeiend uit of verband houdend met onjuiste of onvolledige informatie, gebruik van deze website, storingen of anderszins. RBCZ en ook Sylvia Peters Rit zijn niet verantwoordelijk voor medische keuzes op basis van bovenstaande informatie.