Detoxen is het rein maken, zuiveren en het ontdoen van ongewenste of voor het lichaam vreemde elementen, zowel uitwendig als inwendig. Bij uitwendig reinigen kun je denken aan wassen, douchen en baden. Bij inwendig reinigen kun je denken aan het opruimen van gif- en afvalstoffen. Het reinigen van het lichaam leidt tot ontgifting van het lichaam. Eigenlijk is ontgifting of reinigen dus hetzelfde als detoxen. In de volksmond wordt detoxen vaker gebruikt voor inwendig reinigen.

Waarom detoxen

Wanneer je gezond bent verloopt de reiniging van het lichaam zonder problemen. Het probleem ontstaat als er een teveel aan stagnaties, gifstoffen en afvalstoffen zijn. Het doel van detoxen is het opruimen van stagnaties, afval- en gifstoffen. Bij een teveel krijg je opstapeling en gezondheidsklachten. Detoxen verbetert dan je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk.

Klachten die je hebt bij een teveel aan gifstoffen

Er kunnen zich nogal wat ziekten voordoen wanneer ontgifting in je lichaam niet soepel verloopt (niet schrikken!): auto-immuunziekten, allergieën en astma, fibromyalgie, darmontsteking, hormonale stoornissen, fertiliteitsproblemen, neurodegeneratieve (hersen)aandoeningen, kanker, CVS, hypersensiviteit, chemical sensitivity syndrome, arteriosclerose en autisme.

Ook ‘vage’ klachten zoals vermoeidheid, ongemak, spierpijn, hoofdpijn, overgevoeligheid voor koffie, alcohol, parfum, rook en benzine. Weinig weerstand kunnen bieden aan stress of intense lichamelijke activiteit en slaapstoornissen kunnen ook duiden op een zwakke ontgiftingscapaciteit.

Ontstaan van klachten en noodzaak om te detoxen

Problemen in het lichaam ontstaan door afvalstoffen zoals bijvoorbeeld toxinen en stressoren (invloeden die het lichaam in de stress zetten). Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten verstoringen: van buitenaf en van binnen uit.

Verstoringen van buitenaf die detoxen noodzakelijk maken

Alles wat mensen produceren, smeren, inademen en innemen komt uiteindelijk via onze leefomgeving (via voedsel, water en lucht) weer bij ons terug. Onze huidige leefomstandigheden vervuilen onze leefomgeving in snel tempo. We zien chronische ziekten in rap tempo toenemen. Onherkenbare E-nummers, geur-, kleur- en smaakstoffen, medicijnen, suppletie, verzorgingsproducten, bijproducten van bakken en braden, verpakkingen en cafeïne en alcohol zijn giftig wanneer je er teveel van binnen krijgt.

Een belangrijke oorzaak is de toename van de zogenaamde Endocrine Disrupting Chemicals (EDC’s). Deze hormoonverstorende chemicaliën zijn veel aanwezig in onze huidige leefomgeving. Deze EDC’s zijn te vinden in:

  • pesticiden en meststoffen die in de landbouwindustrie gebruikt worden,
  • vlamvertragers die op onze meubels en tapijt gesprayd dienen te worden (door overheid bepaald),
  • plastic waarin we ons eten verpakken en bewaren,
  • in medicijnen.
  • voedsel en water,
  • cosmetica en verzorgingsproducten,
  • schoonmaakmiddelen,
  • anti-aanbaklagen,
  • verf,
  • kleding

EDC’s kunnen worden aangetoond in bloed en urine van mensen. Bisphenol A (BPA) kan bijvoorbeeld worden gemeten in het bloed. Er komen steeds meer onderzoeken die aantonen dat er een relatie is tussen het gebruik van EDC’s en ziektes zoals borstkanker, infertiliteit, diabetes en schildklierproblemen. Andere gezondheidseffecten van EDC’s kunnen zijn vruchtbaarheidsproblemen, verstoord metabolisme, botstofwisselingsproblemen, verstoringen in de neurocognitieve ontwikkeling en problemen met het immuunsysteem.

Op sommige zaken heb je zelf invloed, bijvoorbeeld welke verzorgingsproducten je gebruikt, wat je eet, drinkt, hoe je voeding verpakt is, hoe je je eten bereid, hoe vaak je pijnstillers inneemt etc. Kijk maar naar het lijstje. Zo kun je zelf zorgen voor een vermindering van gifstoffen die zich kunnen opstapelen en verminder je je risico op gezondheidsklachten. Wat er niet in gaat hoeft er immers ook niet uit!

Verstoringen van binnenuit die detoxen noodzakelijk maken

Dit zijn verstoringen die in het lichaam zelf ontstaan. Afvalstoffen ontstaan door een onjuiste verhouding tussen vertering en voedingsaanbod (te veel eten). Daarnaast zorgen verkeerde voedings- en eetgewoonten tot ophoping van afvalstoffen o.a in de darm. Dit soort verstoringen ontstaan vaak door slechte (eet)gewoontes.

Onder slechte (eet)gewoontes wordt verstaan:

  • te veel of te weinig eten,
  • te weinig water drinken,
  • te snel eten / niet goed kauwen,
  • verkeerde voeding zoals junkfood, bewerkt voedsel
  • en teveel vet en suiker.

Maar ook factoren zoals stress en te weinig beweging of slaap kunnen een verstoring in het systeem opleveren. Een goede vertering is essentieel. Verteren is het verkleinen van voedsel tot een afmeting die vervolgens opgenomen kan worden voor gebruik in cellen. Voor een deugdelijke vertering is goed kauwen en dus ook een goed gebit belangrijk. Het optimaal functioneren van het spijsverteringssysteem met de benodigde aanmaak van enzymen bij een goede pH waarde is essentieel. De darmflora moet dan ook gezond zijn en natuurlijk moet ook de lever goed werken. De oorzaak van endogene toxines ligt in de vertering, dit geldt ook voor emotionele / mentale afvalstoffen.

De Lever: het belangrijkste ontgiftingsorgaan

De lever is het belangrijkste orgaan voor een juiste ontgifting. Door de lever worden vetoplosbare giftige stoffen omgezet naar een wateroplosbare vorm die kan worden uitgescheiden. De lever ontgift in 3 fases.

Fase 1

Toxinen of gifstoffen zoals drugs, geneesmiddelen, pesticiden, vetzuren en zware metalen worden nu onschadelijk gemaakt, maar ook afbraakproducten van lichaamseigen stoffen zoals hormonen en histamine. Sommige stoffen worden helemaal onschadelijk gemaakt. Een ander deel wordt voorbereid om in fase 3 verder verwerkt te worden.

Fase 2

Ook wel de antioxidantenfase genoemd. Vrijgekomen schadelijke stoffen die vrije radicalen worden genoemd worden nu afgevangen. Wanneer door verschillende redenen er in fase 1 onvoldoende ontgift kan worden ontstaan er meer vrije radicalen. In deze fase kunnen antioxidanten, beschermende nutriënten en plantenextracten helpen. Knoflook, uien, radijs, paksoi, Chinese kool kunnen helpen om de antioxidanten fase vlot te laten verlopen.

Fase 3

Een aantal chemische omzettingen vinden hier plaats. De al omgezette gifstoffen uit  fase 1 worden verder wateroplosbaar gemaakt. Dit gebeurt met behulp van een aantal gespecialiseerde enzymen met ieder zijn eigen taak.

Helaas zijn er ook stoffen die niet helemaal afgebroken kunnen worden in fase 1 en fase 3. Deze stoffen worden door de lever ingekapseld in vet en opgeslagen in het vetweefsel. Een probleem dus als je veel vetweefsel hebt én veel gifstoffen. Daarom is afvallen bij teveel overgewicht samen met een professional zo belangrijk. Wanneer je afvalt komen er ook meer toxinen vrij!

Fase 1 en fase 3 moeten zoveel mogelijk gelijk lopen. Wanneer dit niet het geval is ontstaat er een teveel aan toxines en raakt de lever overbelast. Het gevolg is dat het lichaam (oxidatieve) stress krijgt. Hierdoor ontstaan er veel vrije radicalen (schadelijke stoffen) die op hun beurt zorgen voor gezondheidsproblemen. In het reguliere circuit wordt dit vaak opgelost met medicatie. Echter deze doen op hun beurt weer een beroep op de lever (fase 3 ontgifting) om afgebroken te worden. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel met allerlei moeilijkheden met de gezondheidstoestand.

Het is dan ook van belang om de lever te ontlasten en het lichaam van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Vaak ziet men wanneer de detoxificatie van de lever beter verloopt dat de gezondheidsproblemen ook worden opgelost. Voelt dat even lekker!

Het afvoeren van de afvalstoffen bij het detoxen

Alle losgekomen afvalstoffen moeten natuurlijk ook worden afgevoerd. Naast de lever wordt gebruik gemaakt van de volgende uitscheidingsorganen:

  • De nieren: Voldoende drinken is daarbij onontbeerlijk. Drink bij voorkeur water (gefilterd als het kan) en kruidenthee. Er zijn een aantal theesoorten die afvoer bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn groene thee, brandnetel- en guldenroede thee.
  • De darmen: Het is van belang om dagelijks ontlasting te lozen, te weten ’s morgens vrij kort na het opstaan; Wanneer dit niet tijdig gebeurt kan obstipatie ontstaan. Zorg dus voor voldoende vezels in de voeding. Vezels hebben als extra voordeel dat het zware metalen bindt en afvoert ter ondersteuning van de ontgifting.
  • De lymfebanen: Hier gaat het om het  drainagesysteem dat ongewenste stoffen kan afvoeren via een goed stromend lymfe.
  • De longen: Behalve de opname van zuurstof, verzorgen de longen de uitscheiding van gasvormige stoffen. De belangrijkste zijn koolstofdioxide, het koolzuurgas, ammoniak en alcohol. Beweging en goed ademen spelen hierin een belangrijke rol.
  • De huid: Naast de slijmvliezen ondersteunt de huid eveneens de uitscheiding door middel van verdamping, transpiratie en soms door huiduitslag. Belangrijk hierbij is de huid niet te belasten met allerlei smeersel die de huid niet nodig heeft of juist meer belast.

Hoe kun je het detoxen beter laten verlopen

Wanneer je bovenstaande hebt gelezen begrijp je waarom het zo belangrijk is om je goed te laten begeleiden. Zeker als je gezondheidsklachten hebt. Er zijn een aantal factoren die kunnen helpen om het detoxen te verbeteren. Hier nog even een korte samenvatting:

  • Een goede spijsvertering en een goede stoelgang
  • Een goede vetzuurbalans
  • Een goed zuurbase evenwicht
  • Voldoende drinken
  • Voldoende antioxidanten en andere cofactoren zoals vitaminen en mineralen uit voeding eventueel aangevuld met supplementen
  • Diverse kruiden en andere voedingsstoffen ter ondersteuning
  • Zuurstof d.m.v. voldoende beweging
  • Lymfe en nieren zijn in orde
  • Goed slapen en ontspannen

Voedingsmiddelen eten die het detoxen ondersteunen

Er zijn een aantal voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze leverontgifting ondersteunen zoals knoflook. Knoflook wordt van oudsher de bloedreiniger genoemd. En ook brocolli, shiitake, zoethout, rabarber, cacao, rozijnen, ui, prei, bieslook, ei, vlees, vis,  kool, mierikswortel, spruitjes, granen, noten en zaden. Vergeet ook niet ruim voldoende (bron)water te drinken.

Tot slot

Deze informatie is niet bedoeld om zelf te experimenteren met detoxen. Zoals je ziet komt er nogal wat bij kijken. Je hebt echt ondersteuning van een professional wanneer er gericht ontgift moet worden of als je flink moet afvallen. Als je zelf gaat proberen zonder kennis kan dat je in (nog meer) gezondheidsproblemen brengen. Bovendien heb je voor je het weet je kast vol hulpmiddelen staan en veel te veel geld uitgegeven.

Ik heb een specialisatie gedaan in detoxen en ik help je graag om goed door je detoxperiode heen te komen zodat je je daarna weer vitaal voelt. Naast voeding en supplementen zijn er bovendien meer mogelijkheden om te ontgiften namelijk energetisch, homeopatisch en mentaal/emotioneel. Een detox gebeurt altijd pas ná een gedegen intakegesprek.

Ben je geïnteresseerd om te detoxen? Maak een vrijblijvende afspraak

Sylvia Peters Rit

Sylvia Peters Rit

Praktijk Natuurgeneeskunde & Bewustwording

I will be back soon

Sylvia Peters Rit
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?
Start Chat met Sylvia:
chat