Schoonheid en gezondheid, mooi haar en mooie huid, strak weefsel, mooi figuur, een sterk immuunsysteem, stabiele botten en gewrichten, kracht en beweeglijkheid zijn allemaal afhankelijk van een goed zuur-base evenwicht. Een teveel aan zuren, zoals dit vandaag de dag ‘normaal’ is, versnelt ons verouderingsproces en veroorzaakt talrijke welvaartsziekten. Zuren en andere schadelijke stoffen zorgen ervoor dat wij er op den duur ouder uit zien en ook van binnen sneller verouderen. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goed zuur-basen evenwicht!

Hoe weet je of je het juiste zuur-basen evenwicht hebt?

De zuurtegraad wordt aangeduid als Ph. Je lichaam heeft niet 1 Ph waarde. De maag heeft bijvoorbeeld een zeer hoog Ph om het voedsel te kunnen verteren, terwijl in de Dunne Darm deze veel lager is, anders zou het orgaan worden afgebroken door de te hoge zuurtegraad. Heel logisch. Het lichaam doet nooit iets wat het niet hoort te doen. Klachten zijn een teken dat het lichaam bezig is met herstel en dat het daarbij ondersteund moet worden omdat de omstandigheden niet meer optimaal zijn. Je kunt je algehele Ph waarde meten met Ph strips verkrijgbaar bij de drogist.

Onderstaand lijstje geeft een indicatie hoe het met jouw zuur-basen evenwicht is gesteld dat op het Ph stripje staat. Wil je meer weten hoe je dit moet interpreteren, maak dan even een afspraak met mij.

Hoe kom je aan een verzuurd lichaam

Heel logisch: dat komt doordat je teveel aan zuren binnen krijgt waardoor schade wordt aangericht. Een paar voorbeelden van zuren met hun schadelijke stoffen bij teveel gebruik:

  • Kant- en klaar producten, fastfood: schadelijke vetten, conserveringsmiddelen, geur- en smaakversterkers en suikers
  • Vlees, voorbereid/gekruid vlees en vleeswaren: gebruik van antibiotica bij dieren, evenals hormonen, urine-, zwavel- en salpeterzuur
  • Vis, kaas, eieren en fructosehoudende voedingsmiddelen dranken: urine-, zwavel- en fosforzuur
  • Suiker, snoepgoed, witmeelproducten: azijnzuur
  • Soft- en energydrinks: hierin zit kool-, azijn-, en fosforzuur
  • Deodorants: aluminium
  • Pijnstillers, medicijnen: let op acetylslicylzuur (aspirine), negatieve begeleidende stoffen
  • Tandvullingen, tandprothesen: wanneer er amalgaam en kwik in zit
  • Milieubelastingen: uitlaatgassen, zware metalen, pesticiden
  • Stress, problemen, angst: teveel melk-, urine- en zoutzuur
  • Overmatige sport: kool-, melk-, azijn- en urinezuur
  • Bewegingsgebrek: koolzuur
  • Gistings- en rottingsprocessen in de darm

Daar schrik je van hé, wat we dagelijks tot ons nemen als we dit niet weten. Onze uitscheidingsorganen nieren, darmen en longen zijn met de hedendaagse toevloed aan zuren en andere schadelijke stoffen in toenemende mate overbelast, zodat de huid moet bijspringen en steeds meer mensen huidklachten krijgen. Voorbeelden van huidklachten door verzuring zijn: acne, transpiratie, neurodermitis,, roos, psoriasis enz. Deze zijn onaangenaam maar zinvol, het lichaam is immers bezig de schade zo veel mogelijk te beperken. Daarom is het belangrijk deze niet te onderdrukken, maar de huid te ondersteunen met een betere leefstijl en mogelijk een intensieve basische lichaamsverzorging.

Zuren die niet worden uitgescheiden moeten door ons lichaam worden geneutraliseerd. Daarvoor hebben we voldoende mineralen nodig. Als deze niet voldoende zijn haalt het lichaam ze noodgedwongen uit eigen opslagplaatsen zoals huid, haren, nagels, tanden, weefsel, gewrichten en botten. Als daar iets mee aan de hand is heb je een mineralentekort, er is sprake van vergiftiging en verslakking van ons lichaam.

Steeds minder mensen redden het om de tot zouten geneutraliseerde zuren en de schadelijke stoffen uit te scheiden en slaan deze daarom op, omhuld door vet en verdund met water. Dit teveel aan zogenaamde slakken belasten ons figuur en onze gezondheid met waterophopingen, van cellulitis en overwicht tot en met atherosclerose, nierstenen, galstenen, jicht, reuma enz. Bovendien heeft het lichaam het steeds moeilijker om alles te neutraliseren naarmate we ouder worden. Door diëten en sport kunnen deze slakken op een gegeven moment niet voldoende worden afgevoerd, want de oorzaak van deze problemen zijn opgeslagen zuren en schadelijke stoffen. Een belangrijke stap naar succes is dan ook een ontslakkingskuur. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Klachten waaraan je ziet dat je lichaam verzuurd is

Ik herhaal ze nier nog even, want je zult verstelt staan én je meteen afvragen: waarom wordt hier geen aandacht aan besteed. Maar ja, je leest dit nu, mooi zo. Je kunt elke dag opnieuw beginnen met het ondersteunen van je lichaam. Alhoewel, niet alles kan altijd worden hersteld. Vandaar: beter voorkomen dan genezen.

  • Kan optreden vanaf het 6e jaar: haaruitval, zweetvoeten/koude voeten, cellulite, paradontose, hoofdpijn, aangetaste amandelen, allergie, migraine, cariës, verstopping, diarree, geen eetlust/vraatzucht, hyperactief, maagzuur, lusteloosheid, uitputting
  • Kan optreden vanaf het 30e jaar, alle hiervoor genoemde klachten én aambeien, arteriosclerose, te hoog cholesterol, verstoring van bloedsomloop, spataders, artritis/artrose, aandoeningen tussenwervelschijven, reuma, jicht, kramp, spierspanning
  • Kan optreden vanaf het 50e jaar, alle hiervoor genoemde klachten én osteoporose, hartinfarct, klierziektes, maag-darm ziektes, alvleesklierverstoringen (diabetes), open been, leverbeschadiging, nier- en galstenen
  • Kan optreden vanaf het 60e jaar, alle hiervoor genoemde klachten én parkinson, alzheimer, beroerte, grijze staar, groene staar, oorsuizingen, gehoorproblemen.

De lijst zal zeker niet volledig zijn maar geeft een indruk. Het is nogal wat.

Hoe zorg je voor een juist zuur-base evenwicht

Na het lezen van bovenstaande duizelt het je misschien wat je allemaal zou moeten vermijden om dit evenwicht te behouden. Je zou bijna denken dat je ‘niks’ meer mag. Je kunt daartegenover echt wel zelf wat doen om het zuur-basen evenwicht te ondersteunen. Dat is beslist geen straf!

  • Geef de voorkeur aan hoogwaardige, natuurlijke en onbehandelde seizoensgroenten
  • Neem indien mogelijk 3 hoofdmaaltijden per dag
  • Eet darmvriendelijk: rauwkost zoals u het verdraagt, anders liever gestoomd. ‘s-Avonds de kleinste maaltijd inplannen en niet te laat meer eten: geen brood, sla, rauwkost of fruit meer eten (en die andere voedingsmiddelen die het evenwicht verstoren ook niet natuurlijk)
  • Maak gebruik van een levensmiddelenvriendelijke bereiding in een stoomzeef, stoomoven. Gebruik geen magnetron
  • Gebruik hoogwaardig oliën zoals lijn-, hennep-, olijf- en raapolie voor sla en afgekoelde gerechten
  • Ondersteun met speciale producten ter ondersteuning van het zuur-base evenwicht bijv. van Jentschura of Alka, Raymedy behandelingen of EEN-therapie
  • Vermijd stress
  • Slaap voldoende en ontspan
  • Beweging is meer dan energieverbruik. Het brengt de bloedsomloop op gang en laat het bloed circuleren, zodat iedere cel wordt verzorgd met levensbelangrijke zuurstof en vitaalstoffen. Het brengt een snellere stofwisseling op gang en verbetert de ontslakking en regeneratie van het lichaam. Het remt daarmee het verouderingsproces en voorkomt welvaartsziekten, behoudt van elasticiteit en verhoogt het prestatievermogen. Wie in beweging blijft vormt zijn lichaam én zijn leven.

Daarnaast zijn er lijstjes voor zuur- en basenvormende voeding. Let dus op dat als je veel van het één eet, je ook meer van het andere moet eten. En vergeet niet ook de andere oorzaken aan te pakken.

Indien je behoefte hebt aan het achterliggende wetenschappelijke verhaal neem dan even contact met me op. Klik hier voor het contactformulier.

Wanneer je behoefte hebt aan een ontslakkingskuur kun je natuurlijk ook altijd contact met mij opnemen.

Sylvia Peters Rit

Sylvia Peters Rit

Praktijk Natuurgeneeskunde & Bewustwording

I will be back soon

Sylvia Peters Rit
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?
Start Chat met Sylvia:
chat